Ártalmasak a külföldi civil szervezetek – kairói ítélet

Egyiptom, Kairó – Többéves börtönbüntetéseket osztott ki egy kairói bíróság nemzetközi civil szervezetek munkatársainak. A több mint negyven vádlott főleg amerikai szervezeteknek dolgozott. A többségüket távollétükben ítélték el.

A per 43 vádlottjából csak 16-an voltak jelen a tárgyaláson. 27 amerikai már korábban visszatért az Egyesült Államokba. A tárgyaláson megjelentek közül öten kétéves börtönbüntetést kaptak, a többiek egy évet felfüggesztve. Az ítélet ellen mindannyian fellebbeznek. Az ítélet szerint a perben érintett szervezeteknek be kell fejezni egyiptomi működésüket. Az ügy tavaly év elején kezdődött, amikor az egyiptomi hatóságok házkutatást tartottak egyebek között a Freedom House és a Konrad Adenauer alapítvány egyiptomi irodáiban. A hivatalos indoklás szerint a nem átlátható pénzügyek miatt volt szükség házkutatásra. A civilek oldaláról nézve ugyanez viszont megfélemlítési akció volt.

Az egyiptomi szabályozás, amit még Mubarak idején vezettek be, kifejezetten gátolja a külföldi civilszervezetek munkáját, különösen, ha a finanszírozásuk is külföldi.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez