Robbanások, tűzharc Bengáziban

Bombarobbanásokra és fegyverropogásra ébredt Bengazi szombaton. A titkosszolgálat a Facebook-on közölte: ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak csapataira Líbia második legnagyobb városában.

Három katona meghalt és két katona megsebesült. Mi történt? A titkosszolgálat jelentése szerint ismeretlen fegyveresek rakétavetőkkel és kézifegyverekkel megtámadtak egy laktanyát, amelyben az Első Gyalogos dandár állomásozott. Ez a dandár egy forradalmi milícia, amely része lett a hadseregnek. Az ideiglenes vezérkari főnök parancsára a dandár elhagyta a laktanyát, “hogy így elkerüljék a vérfürdőt.” Az ideiglenes vezérkari főnök tárgyalásokat javasolt a támadóknak, “akiknek a kiléte ismeretlen.”
A jelenlegi vezérkari főnök azért ideiglenes, mert elődje lemondott a múlt heti zavargások miatt, melyek lángba borították Bengázit. Akkor a Líbia Pajzsa nevű dandár volt a célpont. Ez is egy forradalmi milícia, amely a hírek szerint közel áll az iszlamista szervezetekhez. Az ellenük indított támadást állítólag a CIA szervezte, amely fontos irodát tart fenn a városban. Bengázi konzulátusán veszítette életét az Egyesült Államok nagykövete szeptember 11-én. Most azok a csoportok, melyek elérték, hogy a Líbia Pajzsa dandár elhagyja laktanyáját, közölték: ezúttal nem ők indítottak akciót! Sőt arra céloznak, hogy ez a mostani támadás válaszcsapás a korábbi akcióra.
Líbiában a kormányzat képtelen ellenőrizni a fegyveres milíciákat, melyek kiskirályokként parancsolgatnak a hatalmas területű országban. Kadhafi kedvenc fia, Szaif Al Iszlam Kadhafi is egy ilyen milícia foglya Zintanban. Líbia kormányfője a NATO központjában segítséget kért a fegyveres milíciák megfékezésére. A NATO ezt meg is ígérte, de egyértelművé tette, hogy csak kiképzési támogatásról lehet szó és nem katonai beavatkozásról, mint 2011-ben, amikor a NATO légiereje döntő szerepet játszott Kadhafi megbuktatásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez