Salamoni döntés Hágában a Shell nigériai olajszennyezésének ügyében

Hollandia, Nigéria – Nigéria déli részén, a Niger deltájában farmerek beperelték a Shell Nigeria olajtársaságot, mert a vezetékeiből szivárgó olaj tönkretette földjeiket és halastavaikat. A szennyezés még 2006-ban és 200-ben történt. Hosszas pereskedés után a bíróság most hozott ítéletet Hágában.

Az ügy azért volt nagyon kacifántos, mert a Shell azt állította: nem ő a felelős a szivárgásért, hanem azok a helyi lakosok, akik megfúrták a vezetékeket és onnan olajat loptak.
A bíróság döntése szerint a Shell valóban nem felelős közvetlenül a kárért, hiszen nem ő okozta az olajszivárgást, ám nagyobb körültekintéssel elkerülhetőek lettek volna a környezeti károk. Emiatt a Shell Nigeria társaságnak kártérítést kell fizetnie. A bíróság külön hangsúlyozta, hogy nem az anyavállalat, a brit- holland Royal Dutch Shell a felelős, hanem a Shell Nigeria. Vagyis a kártérítés mértéke ennek megfelelően alacsonyabb lesz. A pereskedő farmerek mégis örülnek Nigériában, mert most először fordult elő, hogy egy nemzetközi bíróság elítélte környezetszennyezés miatt a Shell olajtársaságot Afrika legnépesebb országában, Nigériában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez