A Renamo megnyerte az első széncsatát

A brazil Rio Tinto bányászati cég bejelentette, hogy szünetelteti a szénszállítást Mozambikban. A londoni tőzsdén bejegyzett brazil cég a politikai feszültségek és a romló biztonsági helyzet miatt döntött a szénexport szüneteltetéséről. 

 

 A Rio Tinto közölte, hogy a Tete tartományban található Benga szénbányában továbbra is folyik a termelés, csupán a szén elszállítását függesztették fel. A brazil cég azután döntött a leállásról, miután az ellenzéki Renamo párt azzal fenyegetőzött, hogy a Sena vasútvonalon megbénítja a szállítást, ha a kormány nem teljesíti követeléseit. Ez az egyetlen vasútvonal, amely összeköti a térségben található szénbányákat Beira kikötővárossal. A szintén brazil Vale bányászati cég viszont jelezte, hogy fokozott biztonsági intézkedések mellett továbbra is szállít szenet a vasútvonalon.

A Renamo a legnagyobb és legerősebb ellenzéki párt Mozambikban, a polgárháború idején gerilla lázadó szervezet volt. A Renamo jelenleg egy 300 főből álló fegyveres szárnnyal rendelkezik és nemrég azzal fenyegetőzött, hogy ismét felveszi a fegyvert, hogyha a kormányzó Frelimo párt nem tesz bizonyos engedményeket. 

A Renamo harcosaii az elmúlt hónapokban számos fegyveres támadást hajtottak végre az ország központi régiójában. A támadások miatt a külföldi nagykövetségek figyelmeztetést is kiadtak. Elsősorban Sofala tartományban feszült a helyzet, amely az ország központi régiójában található. Itt van a Renamo főhadiszállása is. Elemzők szerint kicsi annak az esélye, hogy Mozambikban ismét kitörjön a polgárháború, mivel a Renamo nem olyan erős, hogy felvegye, a harcot a központi vezetessél. ahhoz viszont elég ereje van, hogy elriassza a külföldi befektetőket az országból. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez