A kopt pápa a tüntetők mellett

II. Tawadros kopt egyházfő j támogatja a Morszi-ellenes tüntetéseket az országban, de csak akkor, ha azok békésen zajlanak.

A kopt egyházfőz a Twitteren jelezte, „csodálatos látni, hogy az egyiptomiak visszakövetelik ellopott forradalmukat”. II. Tawadros azt is közölte, hogy támogatja a Tamarod ifjúsági mozgalmat, amely Mohammed Morszi elnök lemondását követeli.

Az ország lakosságának 10%-át kitevő kopt keresztények rendkívül kritikusak Mohammed Morszi egyiptomi elnökkel szemben.  Kopt keresztényeket rengeteg támadás ért, miután Mubarak megbukott. Az elmúlt két évben a koptok és a radikális iszlamisták között több tucat halálos kimenetelű összecsapás robbant ki, amelyekből rendszerint az iszlamisták kerültek ki győztesen. A koptok emellett élesen bírálják az ország új alkotmányát is, aely véleményük szerint elsősorban az iszlamisták érdekeit védi.  

II. Tawadros még áprilisban a Reuters hírügynökségnek azt mondta, az egyiptomi keresztények úgy érzik, hogy háttérbe szorítják őket, és a Muzulmán Testvérek szándékosan nem vesznek róluk tudomást. A kopt egyházfő szerint az iszlamista vezetés nem törődik a koptokkal és nem igazán tette semmit annak érdekében, hogy megóvja őket a radikálisok támadásaitól.   

II. Tawadrost 2012 márciusában választották meg a kopt egyház élére, miután elődje,  III. Shenouda  meghalt. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez