Magyarország és Marokkó ideális regionális központok

Magyarország és Marokkó ideális központok ahhoz, hogy onnan kiindulva az egyik ország fejleszthesse kereskedelmi, befektetési és gazdasági kapcsolatait a másik állam térségében – mondta Martonyi János külügyminiszter Budapesten.

    A tárcavezető a Külügyminisztériumban fogadta marokkói kollégáját, Szaad ad-Din al-Oszmanit. Sajtótájékoztatójukon Martonyi János kifejtette: Marokkó ideális kiindulópontja lehet a magyar vállalatoknak Afrika felé, a magyar kül- és gazdaságpolitikának jelenleg egyébként is fontos célterülete az afrikai kontinens egésze.
    Ugyanilyen szerepet tölthet be Magyarország is a marokkói gazdaság szempontjából: az észak-afrikai ország vállalatai számára közép-európai tevékenységük központja lehet, a marokkói áruk innen juthatnának el a régió többi országába – magyarázta.
    A külügyminiszter nagyon fontosnak nevezte a kétoldalú kapcsolatok alakulását, véleménye szerint a két ország együttműködése jó irányba fejlődik, és a kooperációt tovább kell erősíteni. A kulturális, oktatási és sportkapcsolatok is jól alakulnak – tette hozzá.

 

Martonyi János külügyminiszter (j2) és Szaad ad-Din al-Oszmani marokkói külügyminiszter (b2) megbeszélést folytat a minisztérium épületében Budapesten 2013. július 4-én. MTI Fotó: Beliczay László

    Szaad ad-Din al-Oszmani üdvözölte, hogy a magyar-marokkói kapcsolatok az utóbbi időben elmélyültek, és a két ország a kereskedelmi, politikai és kulturális kapcsolatainak továbbfejlesztésén dolgozik.
    A marokkói politikus megköszönte Magyarországnak az együttműködést a nemzetközi szervezetekben és fórumokon, továbbá mindkét ország üzletembereinek, hogy fontos intézkedéseket tettek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok erősítésére.
    Martonyi János megjegyezte: Szaad ad-Din al-Oszmani az első marokkói külügyminiszter, aki hivatalos látogatást tesz Budapesten, így tárgyalásaiknak nagy a politikai jelentőségük. A magyar miniszterelnök 2000-ben járt Marokkóban – emlékeztetett a külügyminiszter.
    Szaad ad-Din al-Oszmani úgy látja, mivel ő az első marokkói külügyi tárcavezető, aki Magyarországra érkezett hivatalos látogatásra, tárgyalásai nagy lendületet adhatnak a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez