Újra üzent a holtnak hitt félszemű terrorista vezér

“Mi támadtuk meg Niger központi börtönét!”- közölte Mokhtar Belmokhtar szóvivője Mauritániában. Két börtönőr és egy dzsihád harcos meghalt, 22 fogoly megszökött.

Különösen egyet nagyon keresnek a foglyok közül Nigerben: Cheïbani Ould Hama 20 éves börtönbüntetését töltötte Niamey központi börtönében. Miért ítélték el? Mert meggyilkolt 4 szaúdi állampolgárt Maliban és főként, mert ő szervezte meg az amerikai katonai attasé megölését Niameyben! Ezen kívül számos emberrablást szervezett az AQIM megbízásából a térségben. Főnöke az a Mokhtar Belmokhtar volt, aki akkor még az AQIM soraiban küzdött. Később összeveszett az Al Kaida észak-afrikai szárnyának vezetőivel és önállósította magát. Létrehozta saját szervezetét és Gao városában, Maliban szigorúan alkalmazta a próféta szigorú törvényét, a sariat.

A francia csapatok előrenyomulása idején elmenekült. Csád elnöke bejelentette: csapatai végeztek az AQIM főnökével, Abu Zeiddel és Mokhtar Belmokhtar-ral. Az előbbi hír igaznak bizonyult. De a félszemű terrorista vezérnek sok élete van: Afganisztánban egy akna fejbe találta. Akkor veszítette el a fél szemét, de túlélte. Hazatért Algériába és soha nem szakította meg a kapcsolatot szülőföldje iszlamista terrorista csoportjaival. Ő szervezte a nagy terrorista akciót a gáztelep ellen Algériában. A túszszabadító akcióban sok külföldi is meghalt.

De mi történt Niamey börtönében? A nigeri kormány hivatalos verziója az volt, hogy három Boko Haram harcos fegyverhez jutott a börtönben. Két börtönőrt megöltek. Az őrség végül lefegyverezte őket, de közben 22 fogoly megszökött. A terroristák verziója más: kettős akció volt! Egy belső börtönlázadás és egy külső támadás. Ennek eredményeképp szabadulhattak ki a fogoly terroristák, köztük az amerikai katonai attasé gyilkosa is Niger fővárosának szigorúan ellenőrzött börtönéből.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez