Közvetlen tengeri összeköttetés Marokkó és Líbia között

Újabb Földközi-tengeri hajójáratot indít Marokkó. Tunézia után most Líbia a célország. A két állam között Kadhafi bukása óta ugrásszerűen megnőtt az árucsere.

Ha most indítanak útnak valamilyen árut Marokkóból Líbiába, az nagy valószínűséggel csak hetekkel később érkezik meg a címzetthez. Ennek az a fő oka, hogy tengeri kapcsolatok európai kikötőkön keresztül vezetnek például Tripoliba. Ez nemcsak meghosszabbítja a szállítás időtartamát, de meg is drágítja azt. Így tehát, hiába kötnének jó szerződéseket a líbiai és marokkói cégek, a logisztika megnehezítheti az üzletkötést. Ez az állapot azonban már csak szeptemberig marad így, akkor hetente két alkalommal közvetlen hajójárat segíti majd az árucserét. A hajók Tangerből Tunisz kikötővárosába, Gouletteba mennek, ahonnan már a szárazföldön kamionok viszik tovább a termékeket Tripoliba. Ennek egyebek között az az előnye, hogy a szállítási idő néhány napra rövidül.

A két ország között kereskedelmi szállítás fejlesztését az is indokolja, hogy ugrásszerűen megnőtt az árucsereforgalom. 2011-ben még 353 millió dirham értékben, tavaly már több mint 900 millió dirham értékben kereskedett egymással a két ország

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez