Luxorban haldoklik a turizmus

Mubarak idejében egész évben 80%-os volt a szállodák kihasználtsága Luxorban, az ókori Egyiptom talán legismertebb helyén. Azóta már Mubarak utóda is megbukott, a szállodák szinte üresek: 4%-os a kihasználtság.

A BBC helyszíni riportjából kiderül: a végső döfést Luxor turizmusának Morszi elnök adta meg, amikor kinevezte az egyik iszlamista szervezet ex vezérét Luxor kormányzójának. Ez a szervezet mészárolt le 68 külföldi turistát és 4 egyiptomi kísérőt 1997-ben. A kormányzó ugyan lemondott, de a turisták nem tolonganak..
Egész Egyiptomban haldoklik a turizmus a politikai drámák sorozata miatt. Pedig az ország legfontosabb bevételi forrásáról van szó. 2010-ben, az utolsó békeévben 18 milliárd dollárt hozott a turizmus Egyiptomnak, a GDP 12%-át. Luxorban az ókori szobrocskák árusai napi 150 dollárt is megkerestek! Ma jóformán semmit.
Talán majd a hadsereg helyreállítja a rendet és újra megindul a külföldi turisták áradata Luxor felé- reménykednek az ősi egyiptomi városban, ahol a politikai forradalmak sora gazdasági katasztrófát okozott.

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez