Készülőben az új egyiptomi alkotmány

Az új egyiptomi elnök egy 10 fős alkotmányozó bizottságot kért fel, amely már munkához is látott, hogy ajánlásokat tegyen az új egyiptomi alaptörvény szövegére. A korábbi alkotmányt azután függesztették fel, miután a hadsereg eltávolította Mohamed Morszit a hatalomból.

Az egyiptomi Al-Ahram napilap értesülése szerint a szakértőkből álló bizottságnakk15 napja van arra, hogy elkészítse és az elnök elé vigye az új alkotmányról szóló javaslatait. Abban az esetben, ha az elnök elfogadja az irányelveket, akkor a testületnek 60 napja van arra, hogy a végleges változatot elkészítse. Ezt a változatot népszavazásra bocsájtják.  A parlamenti választásokat az új alkotmány elfogadás után tervezik megtartani.

 A hadsereg július 3-án hatályon kívül helyezte alkotmányt. A korábbi alaptörvény komoly viták tárgya volt, egy iszlamisták által dominált testület hozta létre. A liberálisok és a kopt keresztények akkor kiléptek az alkotmányozás folyamatából, mert szerintük az iszlamisták nem vették figyelembe a javaslataikat.  

 A Muzulmán Testvérek közben továbbra is Mohamed Morszi visszahelyezését követelik és jelezték, hogy nem ismerik el az ország átmeneti kormányát és vezetőit. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez