ENSZ ultimátum a lázadóknak Gomában

Minden fegyveres lázadónak el kell hagynia a Kongói DK észak-keleti részének fővárosát, Gomát! Az ENSZ 48 órát ad a távozásra az M 23 lázadó szervezetnek.

Csütörtökön délután 2 után már csak a kormánykatonák és az ENSZ csapatok viselhetnek fegyvert Gomában. Ezt követően az ENSZ új dandárja a fegyvereit használhatja azokkal szemben, akik megszegik a tilalmat. A világszervezet novemberben döntött arról, hogy a korábbi kéksisakos alakulat mellé egy 3 ezer fős harcoló dandárt is küld a Kongói DK-ba. Ott ugyanis az M 23 gerillaszervezet harcosai megszállták Gomát ahol kegyetlenkedtek a polgári lakossággal. A harcok miatt már több mint 800 ezren menekültek el a környékről.

Az M 23 lázadó szervezet többnyire tutszi harcosokból áll. Ők a más törzsekhez tartozó nőket rendszeresen csoportosan megerőszakolják, a családokat kirabolják. A szomszédos Ruandában a tutszik vannak hatalmon. Az Egyesült Államok nemrég szigorúan figyelmeztette a ruandai kormányt, hogy hagyjon fel a lázadók támogatásával a Kongói DK-ban. Az ásványi kincsekben gazdag régió évtizedek óta harcok színtere. Ezért döntött úgy az ENSZ, hogy ezúttal már nemcsak kéksisakos békefenntartókat, de egy harcoló dandárt is állomásoztat Gomában és annak környékén, hogy megakadályozza a lakosság zaklatását a Kongói DK észak-keleti részén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez