Harcban az al-Kaidával Tunéziában

Jelentős szárazföldi és légi hadműveleteket folytat a tunéziai hadsereg csütörtök késő este óta a Chaambi környékén, az algériai határnál. Az akcióval az ott tevékenykedő és bujkáló terrorista csoportokat akarják visszaszorítani.

A hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint a fegyveres harcok csütörtökön este 10 órakor kezdődtek. Akkor még csak elszórt lövöldözések voltak. A szárazföldi csapatok légi támogatással hajnalban indították az általános támadásukat. Taufik Rahmuni napközbeni sajtótájékoztatóján még azt mondta, hogy az akcióban még nem kerítettek kézre és nem is öltek meg terroristát.Több tunéziai rádió is arról számolt be, hogy az hadmozdulatok elsődleges célja a rejtekhelyek megsemmisítése. A térségben december óta folyik a terroristavadászat, már tucatnyi al-Kaidás van rács mögött. Eközben Kasserine egyik mecsetjében több szalafistát vettek őrizetbe.

Tunéziában az idén romlott a politikai és biztonsági helyzet. Az év elején meggyilkolták Sokri Belaid ellenzéki politikust. Nemrég pedig egy másik ellenzéki, Mohamed Brahmi lett merénylet áldozata. Állítólag mindkét gyilkosságnál ugyanazt a fegyvert használták. A belügyminiszter pedig nem mondja meg, pedig állítólag tudja, kik bérelték fel Belaid gyilkosait. A múlt héten pedig terroristák csapdába csaltak és megöltek nyolc tunéziai elitkatonát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez