Letartóztatták az agyarcsempészet „királyát” Togóban

700 kiló elefántcsontot találtak Loméban, egy „kézműves termékeket” áruló boltban. A togói főváros kikötője a Kínába irányuló illegális export központja Afrikában.

Júliusban rekordfogás volt Hongkongban: egy Togóból érkező szállítmányt foglaltak le, benne több mint két tonna elefántcsonttal. A szállítmány értékét szakértők 2,2 millió dollárra becsülték. Ez az eset hívta fel a togói rendőrség figyelmét egy N’ Bouke nevű kereskedőre, akinek a boltjában azután sikeres razziát hajtottak végre.

Az 58 éves elefántcsontcsempészt őrizetbe vették. Később cellájában sajtóértekezletet tartott. Elmondta, hogy 1983 óta importál elefántcsontot Csádból. Akkor még ez legális volt. Ezenkívül vannak kereskedelmi kapcsolatai Burkina Fasóban, Kamerunban, Elefántcsontparton, Ghánában és Beninben is. Togo 2008-ban tiltotta be az elefántcsont-kereskedelmet, amely azóta csempészetnek minősül. A „csempészkirály” elmondta, hogy a vevők többsége kínai volt. Tagadta, hogy az agyarcsempészet lenne a mestersége. Azt állította, hogy a tilalom óta csak elefántcsontból készült kézműves termékeket árusít. Ezt pedig nem tiltja a törvény.

A togói törvény különben sem nagyon szigorú: a „csempészkirály” 10 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, már persze ha otthon ítélik el és nem adják ki valamelyik külföldi államnak, ahol szigorúbbak a törvények.  A korábban említett hongkongi rekordfogás például azzal háborította fel különösen az állatbarátokat, hogy a több mint két tonna lefűrészelt agyar egészen fiatal állatoktól származott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez