Afrikapozitív! – és örömkoncertek a Szigeten

A sokszínűség jegyében idén az Afrikapozitív! üzenetét közvetítette a Sziget Fesztivál Afro-Latin Reggae Színpad és Világfalu programhelyszíne.

2013-ban három, 150 nm alapterületű, afrikai hangulatban dekorált sátor várta az érdeklődőket. A sátorban Lantai-Csont Gergely és Szilasi Ildikó közös munkáiból válogattak a szervezők, 20 db olyan fotót állítottak ki, amelyek Afrikával kapcsolatos pozitív értékeket, üzeneteket hordoznak, mind például élővilág, kulturális örökség, művészet, zene és tánc, szolidaritás, bölcsesség stb. A korábbiakhoz képest az ismeretterjesztő-előadások száma is megnövekedett: minden nap 30 percet szenteltek Afrikának a színpadon. Az Afrika-percek előadói között Mbaye Ndiaye szenegáli zenész, Said Tichiti a Chalaban zenekar alapítója, Lantai-Csont Gergely díjnyertes fotográfus, Nieto Mercedesz táncművész és Szilasi Ildikó Hermina Afrika-szakértő is megfordult. A táncos és dobos workshopok között elhelyezett előadásokat élénk érdeklődés kísérte, amelyet jól kiegészített az Afrikai szabóság által bonyolított afrikai textíliákból és gyöngyökből készített ékszer-készítő workshop, a batik valamint hennakészítés. A Világzenei Nagyszínpad felé vezető úton afrikai bazár is színesítette a programot: itt eredeti, afrikai piacokról származó szuveníreket és Afrika-mintás pólókat vásárolhattak a szigetlakók. 

A Sziget egyéb programhelyszínein felvonultatott afrikai zenészcsapatok közül kiemelésre méltó a zimbabwei Mokoomba formáció, amely a Világzenei Nagyszínpadon lépett fel, szombat este. A zimbabwei zenekar lebilincselő örömzenét játszott, az összegyűlt tömeg tombolt. A zenészek nemcsak művészien zenéltek, és énekeltek, hanem hihetetlen showt csináltak, zene és tánc közben a pörgős zimbabwei ritmusokra koreográfiákat lejtettek.

Vasárnap délután a Blues Stage-en pedig a különleges Azalai Music Caravan formáció lépett a színpadra. Az Európai Unió által támogatott multikulturális projekt keretében 12 különböző kulturális háttérrel rendelkező zenészt hoztak össze, akik egyetlen fellépés erejéig bebizonyították, hogy a kulturális párbeszéd a zenén keresztül nagyon is lehetséges. 

APsziget3

APsziget6

APsziget7

APsziget8

APsziget9

APSziget11

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez