Több mint 500 halottja van a szerdai kairói katonai és rendőri akciónak

Legalább 525-en haltak meg, amikor a hadsereg és a rendőrség megrohamozta és felszámolta az iszlamista tüntetők két táborát.   A történtek után az egyiptomi vezetés rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendelt el az országban. 

 

A szigorú biztonsági intézkedések bevezetése után az éjszaka nyugodtan telt Kairóban. Ma reggel több százan gyűltek össze a mecsetekben, hogy megemlékezzenek a szerdai összecsapások halálos áldozatairól.

Az egyiptomi kormány először azt közölte, hogy 137 ember halt meg a Raba’a al-Advija mecsetnél, a Nadha téren 57-en, a főváros Helwan negyedében 29-en, míg más tartományokban összesen 198-an veszítették életüket az szerdai összecsapásokban. A belügyminisztérium szerint legalább 43 rendőr halt meg a tüntetőkkel vívott harcokban és 3572 ember sérült meg. Szerdán kora délután újabb, összegző jelentést tett közzé az egészségügyi minisztérium a kairói áldozatok számáról.  Eszerint összesen 525-en haltak meg az egyiptomi fővárosban, a civil áldozatok száma 482, a Raba’a al-Advija mecsetnél 202-en vesztették életüket. A Muzulmán Testvériség számai sokkal nagyobbak, a szervezet 2000 halottról beszél.  

A Nadha tér és a Raba’a al-Advija mecset környéke  csatatérre hasonlít, ahol kiégett kocsik, rengeteg törmelék és leégett sátrak maradványai láthatók. A közterület-fenntartók elkezdték a takarítást a két helyszínen. A katonák pedig leszerelték a tüntetők által felállított pódiumokat is. Az egyiptomi miniszterelnök, Hazem Beblawi élő televíziós adásban azt mondta, hogy a hatósági intézkedésre szükség volt, mivel a Morszi-párti tüntetők demonstrációja nemzetbiztonsági kockázatot jelentett. Mohammed Ibrahim belügyminiszter pedig megdicsérte a biztonsági erőket, mert szerinte „profi módon” hajtották végre az akciót. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez