Kereslet és kínálat keresi egymást a tunéziai munkaerőpiacon

Tunézia, Tunisz – Van munkaerő, van munkahely és mégsem találkozik a kettő Tunéziában. Több vállalat is arra kényszerül, hogy vendégmunkásokat alkalmazzon, mert otthon nincs elég minősített szakmunkás. A tunéziai üzemek 120 ezer embert tudnának azonnal szerződtetni, az országban a munkanélküliség 700 ezer fős.

 A tunéziai munkaadók kerekasztal beszélgetésen próbáltak megoldást találni munkaerőgondjaikra. Egyelőre rövid távú eredmény nélkül, de legalább már látják, merre kellene haladniuk. A résztvevők megállapították azt is, hogy a 700 ezres munkanélküli tömegnek rossz a képzettségi struktúrája. Az oktatásban is rettenetes képzési viszonyok uralkodnak. A szakmunkásképzés mindössze tíz százalékot képvisel, míg az egyetemi képzés 90 százalékot, pedig a munkaerőpiacon éppen fordított arányra lenne szükség.

Munkaerőre minden nagy szektorban szükség lenne az építőipartól a mezőgazdaságon, a turizmuson át az feldolgozó iparig. Az adatok szerint a cégek 70 százaléka csak nehezen talál megfelelő képesítésű szakmunkást, 20 százaléknak pedig komoly gondot okoz egy-egy különleges szakmai képzettséget igénylő pozíció betöltése. A gyárosok ezért a szakképzés sürgős felfuttatását, a bárszínvonal emelését és a szociális ellátások javítását kérik a kormánytól.  

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez