Egyiptomban bővít a kínai olajcég

Kína egyik legnagyobb olaj- és gáztermelője, a Sinopec Group pénteken bejelentette, hogy 33 százalékos részesedést vásárol az Apache Corporation egyiptomi olaj és gáz érdekeltségeiben 3,1 milliárd dollár értékben.

    A szerződést a Sinopec százszázalékos tulajdonában lévő leányvállalat és a partner cég vezetői szentesítették, de azt még a kormánynak jóvá kell hagynia – számolt be a Hszinhua hírügynökség. Amennyiben az üzlet zöld utat kap, s a Sinopec megvetheti lábát az egyiptomi piacon, évente mintegy 6,5 millió tonna olajegyenértékkel növelheti termelését.
    Az Apache vállalatot 1954-ben alapították és a világ egyik legnagyobb független olaj- és gázkitermelő, illetve feldolgozó vállalata. A 2012. év végi adatok szerint a cég feltárható olajtartalékokra vonatkozó egyiptomi vagyona 641 millió hordót tett ki. Ugyanitt a kitermelhető gáztartalékai olajegyenértékben 632 millió hordót mutattak.
    A 2000-ben Pekingben alapított Sinopec, Kína második legnagyobb olaj- és gáztermelő vállalata, s Ázsia legnagyobb olajfinomítója rendkívül aktív Afrikában és a Közel-Keleten. Nemrégiben az amerikai Marathon Oil Corp. vállalattól megvásárolta egy angolai tengeri olajmező tulajdonrészének 10 százalékát 1,52 milliárd dollárért. 2011-ben 5 százalékot vett meg a francia Totaltól. Nigériában pedig 2,5 milliárd dollár készpénzért megvették a Total 20 százalékos részesedését egy helyi olajvállalatban.
    A múlt hónapban megjelent hír szerint a Kínai Fejlesztési Bank 188 millió dollár hitelt folyósított a Sinopecnek egy ghánai gázberuházási projektre.
    A kínai vállalat nem régen tette közzé első féléves jelentését, ami szerint az idei év első hat hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest 24 százalékkal növelte a nyereségét. A cég Észak-Amerikában, Indonéziában is terjeszkedik, s Afrika mellett például Szaúd-Arábiában is tervei vannak. A Sinopec Group korábban jelezte, az évtized közepéig meg kívánja duplázni külföldi termelését.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez