Dollár milliárdokat önt Marokkó a foszfátiparba

A világpiaci áresés ellenére hatalmas befektetést tervez a foszfátiparba Marokkó. A következő években több mint 15 milliárd dollárt költenek el az iparág fejlesztésére. Ezzel a termelés csaknem megduplázódik majd.

Marokkó a világ legnagyobb foszfát készletével rendelkezik, amivel csak a Kína szállhat versenybe. Viszont a királyság csak a harmadik pozíciót foglalja el a foszfátpiacon. Az iparág 2011-ben csaknem 7 milliárd dollár bevételt termelt, ez a királyság költségvetésének a hat százaléka. A következő évekre tervezett 15,5 milliárd dolláros befektetés, fejlesztés eredményként a foszfátbányászat az évi 30 millió tonna mennyiségről, 50 millió tonnás kapacitásra bővül. Ezzel párhuzamosan fokozzák a műtrágya előállítást is, a mostani 3,5 millió tonnát megháromszorozzák 2017-ig.

Világpiacon most lejtmenetben van a foszfát ára, ez látszik is az első féléves marokkói adatokon is. Az értékesített foszfát alig hozott 3 milliárd dollár bevételt. Ez nagyjából 20 százalékkal kevesebb, mint korábban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez