Külföldi nem boda bodázhat Dél-Szudánban

A bűnözés elleni küzdelem jegyében a dél-szudáni hatóságok minden külföldit leparancsolnak a robogókról, motorokról. A boda boda – így hívják helyben a kétkerekűeket – vezetésének  betiltása azonnal több száz ugandait vezetett vissza a hazájába.

Sok volt a baleset és más bűncselekmény, amihez a boda bodákat használták. Így szól a dél-szudáni hivatalos indokolás, amiért a külföldieket eltiltották a motorvezetéstől. Sokan közülük személyszállító kisvállalkozásukat vesztik el a szigorú döntés miatt. A szankciók is kemények, aki lebukik, attól azonnal elkobozzák a járgányt, és büntető pert indítanak ellene.

A rendelet nem várt hatásokkal is járt. Voltak esetek, amikor egyszerű járókelők verték meg a motorost, mert az külföldi és boda bodázik. A motorosok szervezete közben megpróbál tárgyalni a döntéshozókkal. Engedélyt szeretnének, de legalább három hónap haladékot a leállás végrehajtására. Utóbbi érdekében azzal érvelnek, hogy sokan közülük hitelre vették a járgányt, amit nem tudnak törleszteni, ha nem dolgozhatnak. A szervezetnek 5 ezer tagja van, közülük 2100-an külföldiek. A hatóságok hajthatatlannak tűnnek. A közbiztonságra hivatkoznak, ami fontosabb, mint a boda bodások boldogulása.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez