Ipari mértékben lopják az olajat Nigériában

3,6 milliárd dollárt veszített ezzel egyetlen évben Afrika legnagyobb olajtermelő állama. Mindenki benne van a nagy lopásban: államhivatalnokok, rendőrök, katonák, bankárok.

A lopás a Niger deltájában kezdődik és külföldön ér véget ahol tisztára mossák a piszkos olaj pénzeket. A koldusszegény helyi lakosság nagyon könnyen rávehető arra, hogy megcsapolja a nagy olajvezetékeket. Innen aztán kis hajókba kerül a többszázezer hordó olaj. Ezek a kis hajók a nagy olajszállító tankerekhez viszik a lopott árut, és aztán el is tűnik minden a világtengereken. Hova kerül a nigériai lopott olaj? A londoni Chatham House friss tanulmánya szerint az USA éppúgy vásárló, mint egyes balkáni országok. Még érdekesebb a pénzmosás útja! Itt is szerepet játszik Amerika vagy épp Nagy Britannia és Svájc, de ennél sokkal jelentősebb Ázsia: Dubai, Indonézia vagy épp India.
Miért nem ellenőrzi Nigéria jobban egyetlen igazi kincsét, az olajat? Mert az olajmaffia emberei mindenütt ott vannak, és a korrupció ellenes harc enyhén szólva nem hatékony. Minden kormány megígéri a változást, de a valóságban vajmi kevés konkrét intézkedés történik, hiszen gyarapodnak a bankszámlák a külföldi bankokban, miközben Nigéria népe nem él sokkal jobban, mint a gyarmati időkben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez