Kiszabadították Líbia elrabolt kormányfőjét

Ali Zeidan miniszterelnököt egy szállodából rabolta el egy fegyveres csapat, mert:”John Kerry amerikai külügyminiszter nyilatkozatából kiderült: Líbia tudott az amerikai kommandós akcióról, amely Abu Anasz Al Libi elfogásához vezetett.”


A kormányfő elrablásáért két milícia is vállalta a felelősséget. Mindkettő elvben a kormány felügyelete alatt áll, de a gyakorlatban teljesen önállóan cselekszenek. Nemrég lemondott a vezérkari főnök, mert Benghazi városában szabályos háború alakult ki a kormánycsapatok és a milíciák között- több mint harminc ember meghalt.

A milíciák döntő szerepet játszottak Kadhafi diktatúrájának megbuktatásában, és azóta is a hatalom birtokosainak érzik magukat. Kadhafi kedvenc fiát, Szaif Al Iszlam Kadhafit, például egy ilyen milícia tartja a fogságában annak ellenére, hogy a központi kormány elrendelte a kiadatását. A hágai nemzetközi bíróság is beidézte a diktátor fiát, de a milícia nem engedi el foglyát, mert tudni akarja: hova lett Kadhafi pénze?!
Most a kormányfőt elrablói egyik milícia a Facebookon közölte: az ügyészség jóváhagyásával fogták el a kormányfőt!

Ezt hivatalosan cáfolták! A parlament elítélte az amerikai kommandós akciót. A kormányfő viszont kijelentette: ez nem változtat Líbia és az USA kapcsolatán! Minthogy John Kerry külügyminiszter elárulta, hogy Líbia kormánya tudott az amerikai akcióról, a milíciák akcióba léptek: Tripoliban a Corinthia szállóban elfogták a miniszterelnököt! Akit aztán kiszabadítottak és a szóvivő közölte: a kormányfővel jól bántak és Ali Zeidan “jól van”. Líbia miniszterelnöke, amikor nemrég Brüsszelben járt, arra kérte a NATO-t, hogy segítsen a milíciák megrendszabályozásában.

A NATO főtitkár válasza az volt: kiképző tiszteket adunk, de NATO katonák nem mennek Líbiába: az észak-afrikai ország biztonságáról a hazai kormánynak magának kell gondoskodnia! Közben pedig Abu Anasz Al Libi nyugodtan szervezte az Al Kaidat Tripoliban! Líbia kérte az USA-tól a terrorista főnök visszaadását. Egyes feltevések szerint a kormányfőt azért rabolták el, hogy kicseréljék az Al Kaida főnökre. Időközben Líbia miniszterelnöke kiszabadult, de újra kiderült: a milíciák továbbra is önálló erőt jelentenek, és akár a kormányfő elrablására is készek céljaik érdekében Líbiában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez