Székely kalandor járt a kampalai Magyar Házban

Nem mindennapi vendéget fogadott Lukács Balázs kirendeltség-vezető az Afrikai-Magyar Egyesület kampalai HTCC-jében – Hungarian Trade and Cultural Centre -, vagy ahogyan emlegetjük, Magyar Házban. 

Karda Zoltán székely világutazó-geográfus „toppant be” a kampalai HTCC-be, aki nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy végigjárja a sepsiszentgyörgyi származású Sass Flóra és házastársa, Sir Samuel Baker egykori afrikai expedíciójának útvonalát. A kalandor házaspár küldetése 1861-ben kezdődött és négy évig tartott. De hogy visszatérjünk a jelenbe, lássuk, mire vállalkozott Karda Zoltán!
A múlt hónapban és novemberben végigjárja a Nílus völgyét, az Alexandria-Kairó-Aswan-Khartoum – Mad Wadani – Gondar – Addis Abeba – Dél-Szudán – Gazella folyó (Bahr el Gazal) – Viktória-Nílus – Albert-Nílus – Murchinson-vízesések útvonalát. Miközben teljesíti a kitűzött célt, végigfotózza az utat, megörökíti, mennyit változott az afrikai világ Bakerék utazása óta, illetve Sass Flóra előtt tisztelegve elviszi a székely zászlót az Albert-Nílus forrásához.

A kampalai magyar házat, ahogyan a rabati és ghánai HTCC-t is, Balogh Sándor, az Afrikai-Magyar Egyesület elnöke néhány kollégájával hozta létre, azzal a céllal, hogy a magyarok idegen földön, hazájuktól több ezer kilométerre is otthonosan érezhessék magukat, illetve ezekben a házakban a külföldi vendégek, egyebek között, a magyar kultúrába is bepillanthatnak.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez