Magyar önkéntes orvosok Ugandában gyógyítanak III. rész

2013. november 30. Kisabagwa – Nehéz, rázós, tehéncsordákkal teli utakon jutottunk el a mai rendelésünk helyszínére,  a festői Kisabagwába. Felüdülés volt a kétnapos fatelepi munka után a dombokkal övezett, csendes, zöld kisfalu orvosi rendelőjének tornácán dolgozni.

A beteganyag aztán nem volt ennyire idilli, dr. Robi egyből kiszúrt egy bekötözött fejű középkorú asszonyt. Kiderült, hogy elhanyagolt (valószínűleg nem kezelt foggyökérből származó), hatalmas nyaki tályogról van szó, mely a kórházi ügyelet hétvégi hiánya miatt azonnali beavatkozást kívánt. Dr. Robi dr. Anna segítségével felnyitotta a nagy, ökölnyi  méretű duzzanatot. Az asszony a műtét előtt keresztet vetett, de dr. Robi biztos kezének köszönhetően mukkanás nélkül, megadóan tűrte a beavatkozást. A magas lázzal, szájzárral, kényszeres fejtartással járó fájdalom hetek óta kínozta a szerencsétlen asszonyt, akinek nagy szerencséje volt, hogy találkozott az orvosokkal, hiszen egy idő után vérmérgezésben biztosan meghalt volna.

Dr. Gyuri újabb szakrendelőt nyitott, az előző napok nemibeteg-gondozója után ma tüdőgondozót indított. Számos  tbc-s férfi kereste fel, majd asztmás gyerek, hasi daganatos betegek érkeztek. Dr. Gyuri legsúlyosabb esete egy fiatal férfi, aki kizáródott jobb lágyéksérvvel vonszolta be magát a rendelésre. Dr. Gyuri elmagyarázta neki, hogy életveszélyben van, azonnal kórházba kell mennie, fel is ajánlotta, hogy ő inkább gyalog hazajön, és a beteg férfit ültessük a kocsiba és vigyük kórházba. Végül nem jött velünk, nem tudtuk rábeszélni, azt mondta, majd másnap bemegy a kórházba. Reméljük, nem lesz késő, az akarata ellenére senki nem lehet kényszeríteni – ez esetben, sajnos. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy hétvégén nincsen orvosi ügyelet a kórházban, a környéken sürgősségi ellátás nincs, mentőt sem lehet hívni. Így sajnos vakbélgyulladás, kizáródott sérv, szülés utáni fertőzés miatt itt simán meg lehet halni, otthon az ilyen eseteket nagyon egyszerűen kezelni lehet. Ez is Afrika. Pigmeus betegek is érkeztek, a világ legalacsonyabb növésű népcsoportjához tartoznak, sokukkal találkoztunk Kongóban. Nagyon érdekes megfigyelés, hogy a szürkehályog milyen gyakori betegség errefelé és az egészen fiataloknál is.

bőrbeteg kisfiú vizsgálata 1130 Kisabagwa

A 61 éves, helyi evangélikus lelkész a nem kielégítő házaséletére panaszkodott, kora miatt beutaltuk az urológiára. Látszott rajta, hogy nagyon nyomasztja ez az ügy, még hosszan kellett vele erről beszélgetni, hiszen nem sok mindenkivel tudta idáig megosztani a problémáját – az orvoslás nagyrészt pszichológia is. Este újfent túlóráztunk, a szállásra ismét jöttek fülpanaszokkal és maláriagyanúval. Az orvosok nagyon lelkiismeretesek, hosszú, nehéz nap után sem hagynak senkit ellátatlanul. Dr. Robi gyomra bírja a legjobban az afrikai ételeket, ő ma is azt rendelt, ezúttal mogyorószószos édesburgonya volt a menü. Mi inkább zöldséglevest ettünk, jólesik a meleg, sós étel, rengeteget izzadunk egész nap.

bőrbeteg kisfiú 1130 Kisabagwa

tályogműtét 1130 Kisabagwa

tályogműtét után kötözés 1130 Kisabagwa

open office 1130 Kisabagwa

pszichológiai rendelés 1130 Kisabagwa

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez