Bocsánatot kért a dél-afrikai kormány a jeltolmács-botrány miatt

Bocsánatot kért a Dél-afrikai Köztársaság kormánya pénteken a Nelson Mandela állami búcsúztatásán érthetetlenül mutogató jeltolmács miatt.

 

“Őszintén bocsánatot kérünk a siketektől és minden más dél-afrikaitól, aki megbántva érezhette magát” – jelentette ki Paul Mashatile kulturális miniszter. Bejelentette: várhatóan már a jövő hét elején törvényt fogadnak el a jeltolmácsszakma szabályozásáról, hogy “soha ne fordulhasson elő újra hasonló incidens”. A dél-afrikai siketek szövetsége előzőleg felháborodásának adott hangot amiatt, hogy – mint mondták – értelmetlenül, összevissza mutogatott az a férfi, aki Nelson Mandela búcsúztatásán jeltolmácsként szerepelt a világ vezetői mellett a színpadon és a televíziós közvetítéseken.

 

Maga a tolmács, Thamsanqa Jantjie azt állította, hogy skizofrén rohama volt, és hallucinációja támadt, miközben jeltolmácsolnia kellett volna, s ezért kezdett összevissza mutogatni. “Semmit sem tehettem. Próbáltam kontrollálni magam, hogy ne látsszon, mi történik velem. Nagyon sajnálom, ilyen az állapotom” – nyilatkozott a férfi. Hozzátette, hogy gyógyszereket szed skizofrénia ellen, és nem érti, mi váltotta ki a rohamot. Az érdekvédelmi szervezet szerint nem ez volt az első eset, hogy panaszt kellett tenniük a férfi miatt. A jeltolmács máskor is feltűnt már hivatalos rendezvényeken, és egyszer már bepanaszolták a minisztériumban.

 

A BBC brit hírtelevízió pénteken közölte, hogy a jeltolmácsot alkalmazó SA Interpreters nevű, tolmácsokat közvetítő ügynökség időközben eltűnt. Az amerikai Time magazin és a The Telegraph című brit lap a johannesburgi eNCA hírtelevízióra hivatkozva közzétette, hogy Jantjie ellen korábban gyilkosság, gyilkossági kísérlet és 2003-ban emberrablás miatt vádat emeltek a dél-afrikai hatóságok. 1994-ben nemi erőszak és lopás miatt kellett a jeltolmácsnak bíróság elé állnia, míg 1997-ben betöréssel, 1998-ban pedig szándékos károkozással vádolták meg. A bíróság lopásért három év börtönbüntetésre ítélte, nem tudni azonban, hogy Jantjie letöltötte-e a büntetését. A vádak többségét ejtették a hatóságok, mivel úgy ítélték meg, a férfi “szellemileg alkalmatlan” arra, hogy bírósági eljárásnak vessék alá. Nathi Mncube, a dél-afrikai főügyészség szóvivője elmondta, hogy vizsgálják Jantjie múltját. A jeltolmács nem kívánta kommentálni a múltját firtató kérdéseket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez