Egyiptomban január 14-15-én szavaznak az új alkotmányról

A jövő év január 14-15-én rendezik meg Egyiptomban a népszavazást az ország új alkotmányáról – jelentette be Adli Manszúr ideiglenes egyiptomi elnök vezető méltóságok előtt mondott beszédében.

 

Az új alkotmány váltja fel majd azt, amelyet a hadsereg által elmozdított Mohamed Murszi elnöksége alatt fogadtak el 2012-ben. Az új alkotmány a hadsereg által kilátásba helyezett politikai átmenet első lépése lesz, amelyet parlamenti és elnökválasztások követnek majd a jövő év nyarán egy később meghatározandó sorrendben.

 

A 85 millió lakosú Egyiptomban mintegy 50 millió szavazópolgár dönthet a referendumon az új alaptörvényről, amely megszilárdítja a hadsereg helyzetét, megnehezíti a vallási jellegű politikai pártok alakítását és lehetővé teszi, hogy katonai bíróságok ítélkezzenek civilek felett. Ez utóbbit emberi jogi szervezetek aggályosnak nevezték.

 

Az átdolgozott új alkotmány szövegét egy 50 tagú, az ideiglenes államfő által kinevezett testület véglegesítette, tagjai között a liberálisok és a baloldaliak voltak többségben és a testületet Amr Musza, az Arab Liga volt főtitkára vezette, aki korábban maga is elnökjelölt volt. A bizottságban két olyan iszlamista is helyet foglalt, akik támogatták az előző elnök elmozdítását.

 

Július 3-án mozdította el a hadsereg Egyiptom első, demokratikusan megválasztott elnökét, az iszlamista Mohamed Murszit, miután tömegmegmozdulások követelték távozását. A hadsereg ekkor függesztette fel a Murszi-féle alkotmányt is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez