Egyiptomban három év börtönre ítéltek három, nem iszlamista ellenzékit

Három év börtönre ítélt egy egyiptomi bíróság vasárnap három jelentős ellenzéki aktivistát, mert tiltakozó megmozdulásokat szerveztek az iszlamista Mohamed Murszit eltávolító új hatalom ellen – közölték igazságügyi források.

 Ahmed Maher, Ahmed Duma és Mohamed Adel kiemelkedő szerepet játszott a Hoszni Mubarak elnök 2011-es bukásához vezető megmozdulásokban is.

Első alkalommal ítéltek el nem iszlamista tüntetőket azóta, hogy a hadsereg július 3-án elmozdította Murszit a hatalomból. A gyakorlatilag a katonák irányítása alatt álló új hatalom augusztus közepétől kíméletlenül elfojtja a Murszi mellett szervezett megmozdulásokat.

A vasárnap elítélteknek a börtönön felül fejenként 7200 dollárnyi (mintegy 1,6 millió forint) pénzbüntetést is kell fizetniük.

Az ítélethirdetés közben a három, vasketrecbe zárt aktivista azt skandálta, hogy “le a katonai uralommal!”
Mahert, Dumát és Adelt azért ítélték el, mert megsértették a hadsereg által hatalomra juttatott átmeneti kormány által novemberben hozott törvényt, amely a hatóságok engedélyéhez kötötte a tüntetések szervezését. A kormány ezt a rend helyreállításának szükségességével indokolta, mivel Murszi elmozdítását követően mindennaposak voltak a tömegtüntetések Egyiptomban.

A három aktivista maga is támogatta Murszi eltávolítását, mivel az iszlamista elnök szerintük elárulta a 2011-es forradalmat. Később azonban a hatalmat magához ragadó hadsereg ellen emelték fel a szavukat, miután a hatóságok véres hajtóvadászatot indítottak a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom után.
Ahmed Dumát korábban hat hónapos börtönre ítélték Murszi alatt. Akkor az volt a vád ellene, hogy bűnözőnek nevezte az elnököt.

A tárgyalás tovább mélyítette helyi emberjogi csoportok aggodalmát az egyiptomi politikai szabadságjogok érvényesüléséért. A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a hatóságok a Mubarak-éráéhoz hasonló taktikákat vetnek be bírálóik elhallgattatására.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez