Bor ostromára készülnek a kormányerők Dél-Szudánban

A dél-szudáni kormányerők arra készülnek, hogy visszafoglaljanak két stratégiai fontosságú várost a felkelőktől. Közben a nyugati hatalmak, illetve a környező afrikai országok vezetői azon fáradoznak, hogy közvetítsenek Salva Kiir elnök és a felkelők vezére Riek Machar között, de nem sok sikerrel. Az országban egyre kilátástalanabb a helyzet. A fegyveres összecsapások más régiókra és városokra is átterjedtek. Egyre kisebb az esélye annak, hogy a szemben álló felek békés úton rendezzék a politikai krízist.

Salva Kiir dél-szudáni elnök a parlamentben jelentette be, hogy a kormányerők átfogó offenzívába kezdenek, hogy felszabadítsák Bor és Bentiut. Az elnök azt mondta, hogy azért vártak ilyen sokáig az ellentámadással, hogy az amerikaiak és más külföldi államok evakuálhassák állampolgáraikat a két városból. Kiir továbbra is kész tárgyalni Riek Machar volt alelnökével, de jelezte, hogy “Macharnak kell a tárgyalóasztalhoz ülnie”. Közben Michael Makuie kormányszóvivő cáfolta, hogy Unity tartományban leállították volna az olajtermelést. A szóvivő elmondta, hogy Unity állam jelentős része még mindig az ellenőrzésük alatt áll, beleértve az olajkutakat is, ahol továbbra is folyik a termelés.

Közben az ENSZ humanitárius ügyek koordinátora Toby Lanzer a BBC-nek elmondta, hogy rettenetes bűnök szemtanúja volt Borban, ahol kivégzésekre került sor. Az ENSZ békefenntartó bázisai pedig tele vannak menekültekkel. A segélyszervezetek munkatársai állandó veszélynek vannak kitéve. A harcok kirobbanása óta fosztogató bandák is megjelentek, amelyek több segélyszervezet raktárát ürítették ki. Az ENSZ adatai szerint eddig legalább 42 ezer embernek nyújtottak segítséget az országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez