Terrorszervezetté nyilvánították Egyiptomban a Muzulmán Testvériséget

Az egyiptomi kormány az észak-egyiptomi el-Manszúra város rendőrkapitánysága ellen kedden elkövetett, 16 emberéletet kioltó és több mint száz embert megsebesítő öngyilkos robbantásos merénylet nyomán döntött, a lépés feljogosítja a hatóságokat, hogy terrorszervezethez való tartozással vádolják meg a júliusban megbuktatott Mohamed Murszi elnök iszlamista mozgalmának bármely tagját.

 A kormány döntését Hoszam Eisza felsőoktatási miniszter, miniszterelnök-helyettes jelentette be a köztévében a kabinet szerdai ülése után. Mint mondta, “a Muzulmán Testvériség által elkövetett alávaló bűncselekmény egész Egyiptomot elborzasztotta, és világos jele annak, hogy a szervezet továbbra sem ismer mást, csak az erőszak nyelvét. Sem Egyiptom állam, sem Egyiptom népe nem hódolhat be a Testvériség terrorizmusának.” Bizonyítékkal ugyanakkor nem szolgált a szervezetnek a merényletben játszott állítólagos szerepére.

A Muzulmán Testvériség élesen elítélte a Nílus deltájában végrehajtott öngyilkos akciót, amelyet később az Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoport vállalt magára. Ennek ellenére Hádzim el-Beblávi miniszterelnök már kedden terrorszervezetként bélyegezte meg a Muzulmán Testvériséget, neki tulajdonítva a merényletet. A miniszterelnök szavai már sugallták, hogy a hadsereg támogatását élvező ideiglenes kormány az eddiginél is keményebben akar fellépni a volt kormányerő ellen az alkotmányról való január 14-15-i népszavazás előtt.

A Muzulmán Testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz az amúgy is örökös rendbontások sújtotta Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, ezekért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb fellépést tesz lehetővé.

Mostantól a szervezet minden tevékenysége bűncselekménynek számít, amelyre “a törvény teljes erejével lesújtanak”. Tilos részt venni a Muzulmán Testvériség bármilyen tevékenységében, szervezeti munkát folytatni, a mozgalmat szóban, írásban vagy bármilyen más módon propagálni, illetve pénzelni. Ahmad Haszan el-Borai szociális biztonsági és szolidaritási miniszter újságíróknak elmondta, a terrorszervezetként való besorolás nyomán a katonaság és a rendőrség behatolhat az egyetemekre, hogy “tüntetéseket előzzön meg a diákok megvédése céljából”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez