Egy katonai létesítmény közelében robbantottak Egyiptomban

Legkevesebb négy katona megsebesült egy robbantásban, amelyet az egyiptomi katonai hírszerzés központi épületének közelében hajtottak végre Kairótól északkeletre – közölte vasárnap az állami televízió.

 
A Nile News televíziós csatorna beszámolója szerint autóba rejtett pokolgép robbant a Nílus-deltában fekvő es-Sarkíja tartományban található létesítmény közelében.

Nevük elhallgatását kérő szemtanúk szerint a kiérkezett mentőautók négy katonát egy közeli kórházba szállítottak. Az épület homlokzati falában károk keletkeztek.

A detonációt követően tűzszerészeket vezényeltek a helyszínre, hogy átkutassák a területet és hatástalanítsák a lehetséges további robbanószerkezeteket.

Az utóbbi napokban ez már a második támadás a biztonsági erők Nílus-deltában lévő létesítményei ellen. Kedden az észak-egyiptomi el-Manszúra város tartományi biztonsági központja ellen követett el merényletet az Anszár Beit al-Makdisz elnevezésű sínai-félszigeti dzsihádista csoport, az öngyilkos robbantás tizenhat ember, többségükben rendőrségi újoncok halálát okozta.

A merénylet után nem sokkal az egyiptomi kormány terrorszervezetnek nyilvánította a Muzulmán Testvériséget, közvetve az ország legbefolyásosabb iszlamista szervezetét téve felelőssé az Egyiptomban elszaporodott erőszakos cselekményekért.

A testvériséget már szeptemberben betiltotta egy kairói bíróság azzal a váddal, hogy fegyveres iszlamistákat képez ki és finanszíroz az amúgy is örökös rendbontások sújtotta Sínai-félszigeten. A mozgalomnak gyakorlatilag a teljes vezetősége és több ezer aktivistája börtönben van, az ellenük folyó perekben tüntetők megölésével, hazaárulással és terrorizmussal vádolják őket, ezekért akár halálbüntetés is kiszabható. Terrorszervezetté nyilvánítása még keményebb fellépést tesz lehetővé.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez