Bengázi támadás: egy volt guantánamói fogoly is részt vehetett a terrorakcióban

Feltehetően egy líbiai állampolgárságú volt guantánamói fogolynak is köze volt a bengázi amerikai képviselet ellen 2012. szeptember 1-én végrehajtott támadáshoz – közölte szerdán hivatalos forrásokra hivatkozva a The Washington Post.

 A lap értesülései szerint annak az Abu Szufjan bin Kumunak a fegyveres csoportja is részt vett a támadásban, akit 2007-ben szállítottak Líbiába a kubai területen lévő amerikai bázis börtöneiből és akit a Kadhafi-kormányzat 2008-ban szabadon engedett. Bin Kumu az Anszár as-Saría elnevezésű szervezet Darnahban működő ágának vezetője. A bengázi támadás következtében Christopher Stevens nagykövet és három másik amerikai állampolgár életét vesztette.

A lap szerint az amerikai külügyminisztérium az elkövetkező napokban hivatalosan is bejelenti, hogy a bin Kumu parancsnoksága alatt álló fegyvereseknek közük volt a támadáshoz. A diplomáciai tárca az Anszár as-Sáría darnahi, bengázi és tunéziai csoportját külföldi terrorszervezetek közé fogja sorolni, Bin Kumut pdig két másik milíciavezérrel, Abu Ahmed Hattalával és Szeif Allah bin Hasszinnal együtt terroristának fogja minősíteni.

Az 54 éves bin Kumu a líbiai hadsereg harckocsivezetője volt, aki tízéves börtön után Egyiptomba, majd Afganisztánba szökött. Az utóbbi országban a tálibok oldalán harcolt. A pakisztáni Pesavárban tartóztatták le. Amerikai hírszerzési források szerint több milícia is részese volt a bengázi támadásnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez