Szíszi indul az elnökválasztáson

Abdel-Fattah esz-Szíszi irányította tavaly nyáron Mohamed Murszi elnök eltávolítását a hatalomból.

 Minden eddiginél egyértelműbben adta értésre Abdel-Fattah esz-Szíszi vezérkari főnök Egyiptomban szombaton, hogy valószínűleg elindul a közelgő elnökválasztáson, de ez még mindig nem tekinthető hivatalos bejelentésnek, azzal Szíszi feltehetőleg megvárja a jövő héten az alkotmányról tartandó népszavazás kimenetelét. “Ha indulok, annak a nép kérésére és a hadsereg felhatalmazásával kell történnie” – jelentette ki a vezérkari főnök egy katonai szemináriumon Kairóban.

Abdel-Fattah esz-Szíszi irányította tavaly nyáron Mohamed Murszi elnök eltávolítását a hatalomból, és elemzések szerint amennyiben elindul, egyértelműen ő az elnökválasztás esélyese, mert a lakosság jelentős része úgy tekint rá, mint olyan emberre, aki az elmúlt három év bizonytalanságai után képes stabilitást teremteni az országban.

Megválasztása mindazonáltal visszatérést jelentene azokhoz az időkhöz, amikor az ország politikai vezetését a hadsereg ellenőrizte.

Szíszi a szemináriumon beszélve arra kérte az egyiptomiakat, hogy vegyenek részt a kedden és szerdán tartandó népszavazáson. Az alkotmány elfogadását sokan a politikai stabilitást előmozdító lépésnek tartják, és a referendum nyitja meg az utat az elnök- és parlamenti választáshoz is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez