Tűzszünet Dél-Szudánban

Tűzszüneti megállapodást fogadott el csütörtökön a dél-szudáni kormány és az ellene fellázadt volt alelnök. A megállapodás 24 órán belül hatályba lép.

A december közepén kirobbant belharc több ezer áldozatot szedett, miközben Salva Kiir dél-szudáni elnök és politikai riválisa, Riek Machar volt alelnök küldöttsége több hete tárgyalásokat folytatott az etióp fővárosban, Addisz-Abebában. Az egyeztetéseknek ez volt az első kézzelfogható eredménye, a megállapodást közvetítők segítségével sikerült elérni. “Mindannyian azért vagyunk most itt, hogy tanúi legyünk a tűzszüneti egyezmény aláírásának” – mondta a hat kelet-afrikai államot tömörítő Regionális Kormányközi Fejlesztési Szervezet egyik közvetítője. A Reuters hírügynökség helyszínen lévő tudósítója arról számolt be, hogy a felek bejelentették, létrehoznak egy testületet a megállapodás végrehajtásának megfigyelésére. Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője üdvözölte a fegyvernyugvási egyezményt, amelyet a válságból kivezető út “első kritikus lépésének” nevezett. John Barahona, az Oxfam nemzetközi segélyszervezet egyik vezetője szerint a megállapodás egy “második esélyt” ad a világ legfiatalabb államának.

A konfliktus következtében százezrek kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Az összecsapások egyben etnikai színezetűek is: az államfő a dinka, a volt alelnök pedig a nuer népcsoport tagja.

Dél-Szudán másfél éve szakadt el Szudántól, és bár az olajtartalékok háromnegyede a területén maradt, a nyersolaj kivitelét a tengerektől elzárt országból északi szomszédja nélkül nem tudja megoldani.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez