Rekord büntetés elefántcsont bírtoklásért

Egy kenyai bíróság rekordösszegű, 170 ezer eurós (51,9 millió forintos) bírsággal sújtott egy kínai férfit kedden, akit a nairobi repülőtéren vettek őrizetbe elefántcsont birtoklása miatt. Ha az elítélt nem tud fizetni, akkor hét év börtön vár rá.

 

Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet hasonló bűncselekmény miatt valaha kiszabtak az afrikai országban. A szóban forgó ügyben alkalmazták először azt a december végi jogszabályt, amely az állatvilág védelme érdekében jelentősen megemelte az orvvadászokra és a csempészekre kiszabható büntetések mértékét.

A 40 éves kínai férfit bőröndjében 3,4 kilogramm elefántagyarral vették őrizetbe január közepén a nairobi nemzetközi repülőtéren, ahol átszállásra várakozott Mozambik és Kína között.

A bíróság a törvény értelmében kiszabható maximális pénzbüntetéssel sújtotta a bűnösségét elismerő férfit.

A kenyai kormány a tavalyi év közepén jelentette be a szankciók szigorítását, miután áprilisban egy kínai férfit 439 darab elefántagyarral vettek őrizetbe, amelyek birtoklásáért az akkori szabályozás értelmében felháborítóan alacsony, 265 eurós (81 ezer forintos) pénzbírósággal sújtották.

Az új jogszabály szerint a legsúlyosabb esetekben akár életfogytiglani szabadságvesztést is kiszabhatnak a csempészekre.

Az illegális elefántcsont-kereskedelem világszerte burjánzik, csak Afrikában évente mintegy 30 ezer elefántot mészárolnak le a – különösen Ázsiában kelendő, ékszerként, dísztárgyként vagy gyógyszerészeti alapanyagként is hasznosított – csontjáért. Az elefántcsont nemzetközi kereskedelmét 1989-ben betiltották, mert a világ elefántállománya 40 év alatt egymillióról 600 ezerre csökkent.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez