Zimbabwe engedélyezi több ázsiai valuta használatát belkereskedelmében

A Zimbabwei Központi Bank szerdán bejelentette, hogy több ázsiai valutát is felvett az országban kereskedelmi szempontból engedélyezett valuták körébe. Tehát immár a kínai jüan, az indiai rúpia, a japán jen és az ausztrál dollár is része annak a külföldi valutakosárnak, amelynek fizetőeszközeivel engedélyezett az országban a kereskedés.

Ismeretes, hogy Zimbabwe 2009-ben megszüntette saját valutáját, mert az a hiperinfláció miatt teljesen hasznavehetetlenné vált. Az infláció akkor a 231 millió százalékon állt (!), ami ahhoz vezetett, hogy néhány más ország valutáját kezdték el használni – az amerikai dollárt, a dél-afrikai randot és a botswanai pulát. A valutakosár bővítését a Zimbabwei Központi Bank ( Reserve Bank of Zimbabwe ) ügyvezető igazgatója, Charity Dhliwayo jelentette be Hararéban. Az ország jelenleg is súlyos likviditási válsággal küzd, és a most ismertetett lépés, az új valuták elfogadása segíthet a zimbabwei készpénzfogalom javításán.

Kína és Zimbabwe valóban jelentős kereskedelmi partnerei egymásnak – kereskedelmi forgalmuk 2013 első kilenc hónapjában egyharmaddal nőtt, 279 millió dolláros zimbabwei többlettel. Ez indokolja a yüan bevonását. Zimbabwe 597 millió dolláros exportot teljesített Kína irányában, ami 44 százalékos növekedést jelent, míg ez utóbbi 318 millió dollár értékű exportot bonyolított le az afrikai országgal. Ez 9.5 százalékos növekedést jelent. Megkérdőjelezhető viszont az ausztrál dollár és a jen bevonása a kereskedelmi valutakosárba, mert mögöttük nem áll ilyen mérvű kereskedelmi forgalom.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez