Akadozik a mentés a dél-afrikai aranybányában

Tűz ütött ki a doornkopi aranybányában Johnnesburg közelében. A mentőegységeknek sikerült nyolc bányászt kimenteniük, de kilencet még mindig keresnek.

A tűz még kedd este kezdődött 1700 méterre a felszín alatt. Az aranybányát üzemeltető Harmony Gold vállalat azt közölte, hogy szeizmikus mozgásokat is észleltek, amikor a szerencsétlenség bekövetkezett. A dél-afrikai bányászok szakszervezete jelezte, hogy a földmozgás omlást idézett élő, aminek következtében megsérültek a szellőző berendezések, az elektromos kábelek és a vízcsövek. A szakszervezet szerint a tüzet a leszakadt elektromos kábelek okozták. A mentési munkálatok jelenleg is tartanak. Nyolc bányászt sikerült épségben kimenteni, miután sikerült meghúzniuk magukat az egyik óvóhelyen, kilenc társukat viszont még nem sikerült megtalálni. A Harmony Gold szóvivője James Duncan a BBC-nek elmondta, hogy hatalmas a füst van odalent és a leomlott szikladarabok miatt rendkívül nehéz a mentőegységeknek az érintett bányarészhez eljutniuk. Csak reménykedni tudnak, hogy a lent rekedt bányászoknak még sikerült időben az egyik óvóhelyhez eljutniuk – mondta Duncan.

A bányabaleset a lehető legrosszabbkor jött a Harmony Gold számára, mivel Fokvárosban éppen most tartják meg a világ egyik legnagyobb nemzetközi bányászati konferenciáját. A Harmony Gold jelezte, hogy a történtek után képviselőiket vissza rendelték Johannesburgba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez