Vöröskeresztesek a dzsihád harcosok fogságában

“Hála Allahnak elfogtunk egy terepjárót, melyben az iszlám ellenségei ültek!”- közölte a Mujao iszlamista szervezet helyi főnöke az AFP hírügynökséggel. A Vörös Kereszt korábban jelezte: Gao körzetében elveszítette a kapcsolatot egy csapattal, és nagyon aggódik miattuk…

Öten voltak a terepjáróban, mind Mali polgárai. Kidalból tartottak Gao városa fele, amikor elfogták őket a dzsihád harcosok. A Mujao volt a mindenható úr Gaoban amikor Mali északi részén az iszlamista milíciák uralkodtak. Főnöke Mokhtar Belmokhtar vagy más néven a Félszemű rettegett ember lett a városban ahol szigorúan alkalmazták a próféta törvényét, a sariat. A futball stadionban kezeket és lábakat vágtak le, a hűtlen asszonyokat megkövezték. Mokhtar Belmokhtar, aki Afganisztánban veszítette el a fél szemét, valaha az AQIM egyik főnöke volt, de összekülönbözött az Al Kaida észak-afrikai szárnyával. Önálló szervezetet alapított a Mujao-t. Fő specialitásuk az emberrablás és a kábítószer kereskedelem.

De nagyszabású terrorakciókra is képesek: ők hajtottak végre támadást egy nagy gáztelep ellen Algériában egy évvel ezelőtt. Végül az algériai kommandósok visszafoglalták a gáztelepet, de nagyon sok volt az áldozat-köztük sok külföldi is. A Mujao pénzügyi főnöke volt Gaoban Yoro Abdoulsalam. Őt hívta fel az afp tudósítója, és ő erősítette meg: ők fogták el a Vörös Kereszt embereit Maliban. Minthogy ő foglalkozik az üggyel, a terrorelhárítás szakértői azt gyanítják: pénzért rabolták el a Vörös Kereszt 5 emberét.

Az ENSZ BT nemrég felszólított mindenkit, hogy ne fizessen váltságdíjat az emberrablóknak, hiszen ezzel csak arra ösztönzi őket, hogy újabb akciókat hajtsanak végre. Franciaország is csatlakozott az ENSZ BT felhívásához, de korábban fizetett pénzt a túszokért. Nigerben és Kamerunban így szabadultak ki francia túszok, a dzsihád harcosok pedig sokmillió euróval gazdagodtak. Vajon lesz-e valaki, aki több millió eurót fizet a mali Vörös Kereszt öt munkatársáért? “Komolyan aggódunk értük!”- mondta a Vörös Kereszt helyi irodájának vezetője, de azt nem mondta meg: mit tesznek azért, hogy a dzsihád harcosok fogságába esett öt Vörös Kereszt munkatárs visszanyerje a szabadságát Maliban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez