Két hatalmas gyémántot találtak egy lesothói bányában

Két hatalmas, egyenként több mint 160 karátos gyémántot talált lesothói bányájában a Gem Diamonds brit gyémántkonszern.

A Botswanában és Lesothóban jelenlévő cég tájékoztatása szerint a kivételes nagyságú példányok közül az egyik egy 162,06 karátos II-es típusú (ritkább, értékesebb), a másik egy 161,74 karátos I-es típusú (gyakoribb) gyémánt, amelyeket január végén hoztak felszínre. A drágaköveket várhatóan csillagászati összegért értékesítik majd az elkövetkező hetekben.

A Gem Diamonds szerint a két gyémánt szinte teljesen sértetlenül került a felszínre. A vállalat hangsúlyozta, a lesothói létesítmény valóságos kincsesbánya, amelyből kivételes kövek kerülnek elő.

A cég tavaly szeptemberben egy 12,47 karátos ritka kék gyémánt, valamint egy kivételes minőségű 82 karátos fehér gyémánt felfedezéséről adott hírt. Az a két drágakő 7,5 millió dollárért (1,7 milliárd forintért), illetve 4,8 millió dollárért talált vevőre.

A Letseng bánya, ahol a gyémántokat találták, híres a nagy, szép színárnyalatú fehér gyémántokról, az ott bányászott kimberlites gyémántok kelnek el a karátonkénti legmagasabb áron a világon. Amióta a Gem Diamonds 2006-ban megvásárolta a bányát, négy olyan fehér gyémánt is előkerült, amely a világ 20 legnagyobbja és legkiválóbbja közé tartozik.

A cég jelenleg fejleszti Ghaghoo nevű bányáját Botswanában. A létesítmény becslések szerint 20,5 millió karátnyi gyémántot rejt, a mintavételek során két kék gyémánt is felszínre került.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez