Kétszáz bányász rekedt a föld alatt Dél-Afrikában

Legalább kétszáz illegális bányász rekedt a föld alatt vasárnap egy elhagyott aranybányában omlás miatt a Dél-afrikai Köztársaságban, s egyelőre csak négyet sikerült közülük kimenteni – adta hírül a helyi mentőszolgálat szóvivője.

Werner Vermaak elmondta, hogy sikerült kapcsolatba lépniük a bányászok egy 30 fős csoportjával, akik tudatták, még vagy kétszáz társukat ejtette foglyul a beomlott tárna egy meredek szakasza. A bajba jutottakhoz sikerült ivóvizet eljuttatni. A mentéshez nagy teljesítményű erőgépeket is használnak. Vermaak szerint az első négy után több bányász is már úton van a szabadulás felé.

Az öreg bánya Benoniban, Johannesburg keleti peremén van. A Gold One nevű kínai kitermelő cég kutatási jogot szerzett a bányára. Szóvivője azt mondta, hogy az “orvbányászok” egy betonlapokkal lezárt aknába hatoltak be úgy, hogy alagutat ásva megkerülték a betonblokádot, azután pedig beomlott a művük. A szóvivő hozzátette, hogy az omlást előidézhette a heves esőzés is.

Az illegális bányászat meglehetősen bevett gyakorlat a Dél-afrikai Köztársaságban. A bányászok a saját szakállukra szállnak a mélybe és a saját hasznukra adják el a fellelt ércet. Sokan közülük az elhagyott tárnákban laknak életveszélyes körülmények között, emiatt nem ritkák a végzetes balesetek. A konkurens bányászok ráadásul egymásra is veszélyesek: véres bandaharcok dúlnak köztük.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez