Feldühödött tömeg támadt a líbiai parlamentre

Feldühödött tömeg rohanta meg fegyverekkel a líbiai parlament épületét a honatyák vasárnap esti ülése alatt, aminek következtében három képviselő könnyebb sérüléseket szenvedett – közölte hétfőn a helyi sajtó.

Sajtóértesülések szerint az Általános Nemzeti Kongresszus (parlament) feloszlatását követelő támadók felgyújtottak három parkoló autót az épület előtt. Ali Zeidán miniszterelnök élesen bírálta az akciót, ilyesminek szavai szerint egy demokráciában nincs helye.

Az átmeneti kormánynak február 7-én fel kellett volna oszlatnia magát, de a Moammer Kadhafi évtizedes uralmának megdöntését követő politikai “útiterv” akadozása miatt ez nem történt meg. Emiatt több tiltakozás is volt az országban.

A választási bizottság elnöke, Núri el-Abbár és két helyettese eközben bejelentették, hogy visszalépnek tisztségükből. Korábban, az új alkotmányozó nemzetgyűlés tagjairól tartott februári népszavazás alatt a tisztségviselők azt vetették a kormány szemére, hogy nem tett meg mindent a voksolók biztonságának szavatolásáért. Dernában és több déli városban a szavazást bojkottálók és radikális iszlamisták egyebek mellett pokolgépes támadásokkal akadályozták meg a voksok leadását.

Mindazonáltal megfigyelők úgy vélik, El-Abbár lemondása mögött más indíték áll, nevezetesen hogy rövidesen jelöltesse magát a miniszterelnöki tisztségre. E változat szerint a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom líbiai ágában egyes képviselők Ali Zeidán kormányfő megbuktatására készülnek. El-Abbár az ő lehetséges utódjának számít.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez