Nemi erőszak Sarm es-Sejkben: bezártak két szállodát

Hadat üzent az egyiptomi idegenforgalmi szektorban gyakori nemi erőszakért felelősök ellen Hisám Zaazu, a szaktárca minisztere, s két szállodát Sarm es-Sejkben már be is záratott – írja szerdán internetes oldalán az as-Surúk című független napilap.

A nemzetközi turizmus kedvelt üdülőközpontjában azután vonták meg a Hilton Sharks Bay és a Sharm Holiday Resort szálloda működési engedélyét, hogy vezetőik szemet hunytak több olyan eset felett is, amikor vendégeik szexuális zaklatás áldozataivá váltak.

Nagy port kavart fel az idegenforgalmi minisztérium hétfői bejelentése is, miszerint nyomozást indítottak egy brit nő megerőszakolásával kapcsolatban. A turista elmondása szerint az eset akkor történt, amikor egy őr visszakísérte – meg nem nevezett – ötcsillagos szállodájába, majd erőszakkal betaszította a szobájába, és brutálisan bántalmazta.

A brit Külügyi és Nemzetközösségi Hivatal jelentése szerint az egyiptomi forradalom 2011-es kezdete óta megnőtt a brit állampolgárok ellen elkövetett nemi bűncselekmények száma az észak-afrikai országban. Csak 2012-ben huszonhárman váltak szexuális zaklatás áldozataivá, hat nőt megerőszakoltak.

Az országos szintű mozgósítást megelőzően a főügyészség utasítására beidéztek egy ugyancsak sarm es-sejk-i rendőrtisztet nemi erőszak kísérletének a vádjával. A rendőr állítólag az éjszaka leple alatt az ablakon keresztül mászott be egy orosz turista szobájába, és megpróbálta megerőszakolni. A nőnek sikerült megszabadulnia támadójától.

Az észak-afrikai országban az elmúlt két évben 150 olyan szexuális bűntényt regisztráltak, amelyeknek turisták estek áldozatul. Számos eset a forradalom jelképes színterén, a kairói Tahrír téren történt, a tömegtüntetések közepette. Az idegenforgalomból származó bevétel eredetileg az ország bruttó hazai termékének (GDP) 11 százalékát tenné ki, az arab tavasz kezdete óta azonban erősen megcsappant az Egyiptomba érkező turisták száma.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez