A Muzulmán Testvériség nagy-britanniai tevékenységét vizsgálja a brit kormány

A Muzulmán Testvériség egyiptomi iszlamista szervezet nagy-britanniai tevékenységének kivizsgálására adott utasítást David Cameron – közölte kedden a brit kormányfő hivatala.

A vizsgálat előzményeként több olyan sajtóértesülés is megjelent, amelyek szerint a mozgalom számos tagja Londonba költözött, miután az egyiptomi hadsereg tavaly eltávolította a hatalomból a szervezet által támogatott államfőt, Mohamed Murszit. Az egyiptomi kormány terrorszervezetnek nyilvánította a Muzulmán Testvériséget.

A Downing Street szóvivője nem árult el részleteket arról, hogy a kormányzati vizsgálat pontosan mire terjed ki, mi indokolja és milyen hatóságok vesznek benne részt. A miniszterelnöki hivatal illetékese csak annyit közölt keddi tájékoztatóján, hogy a brit kormányfő “belső felülvizsgálatra” adott utasítást a Muzulmán Testvériség “filozófiájával, aktivitásával, valamint a szervezettel kapcsolatban folytatott brit kormánypolitikával kapcsolatban”.

A The Times által kedden név nélkül idézett kormányzati források szerint “lehetséges, bár valószínűtlen”, hogy a Muzulmán Testvériség is felkerül a brit kormány által terrorkapcsolatok gyanúja miatt betiltott szervezetek listájára.

A tekintélyes konzervatív brit napilap forrásai szerint David Cameronra “nyomás nehezedik”, hogy Egyiptomhoz és Szaúd-Arábiához hasonlóan a brit kormány is tiltsa be a mozgalom működését. A szaúdi és az egyiptomi vezetés azzal érvel, hogy London az egyik legfontosabb központja a Muzulmán Testvériség globális tevékenységének.

Murszi megbuktatása és letartóztatása után a mozgalom több vezetője egyes értesülések szerint Londonba menekült, onnan próbálja összehangolni a szervezet nemzetközi műveleteit.

A The Times keddi értesülése szerint a Muzulmán Testvériséggel kapcsolatos brit kormányvizsgálatban részt vesz a belső elhárítás (MI5), azt kell kiderítenie, hogy a tavalyi egyiptomi katonai hatalomátvétel után a mozgalom hány magas rangú vezetője települt Londonba.

A brit külügyminisztérium magas rangú szakértői mindazonáltal ellenzik a Muzulmán Testvériség nagy-britanniai betiltását, mivel véleményük szerint a jórészt mérsékelt nézeteket valló csoport “elgáncsolása” csak a szélsőséges iszlamizmus érdekeit szolgálná – áll a brit lap keddi írásában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez