Memoárt írt Nelson Mandela bizalmas asszisztense

Június 19-én jelenik meg világszerte a néhai Nelson Mandela bizalmas asszisztense, Zelda la Grange memoárja, amelyben közeli, megható portré tárul fel az apartheidrendszer ellen fellépő legendás polgárjogi harcosról, a Dél-Afrika első fekete bőrű elnökéről.

A Dél-afrikai Köztársaságban felnőtt, fehér családból származó Zelda la Grange egészen addig a szegregációs rendelkezések támogatója volt, amíg 1994-ben el nem kezdett az akkor elnökké választott Mandelának dolgozni.

Zelda la Grange kezdetben csak gépíróként dolgozott az elnöknek, idővel azonban bizalmas asszisztensévé, személyi titkárává vált, és egészen tavaly decemberben bekövetkezett haláláig munkatársa maradt. Elkísérte külföldi útjaira, és gyakran vele volt akkor is, amikor politikai vezetőkkel és más hírességekkel találkozott; Mandela 1999-ben leköszönt mint dél-afrikai elnök, politikailag azonban később is aktív maradt.

“Gyöngéd, bensőséges, láttató, elképesztően megható könyv, amely ritka portrét kínál Nelson Mandeláról és rendkívüli életéről” – mondta a Good Morning Mr. Mandela (Jó reggelt, Mandela úr) című könyvről Clare Ferraro, a könyv észak-amerikai kiadási jogát megszerző Viking elnöke a kiadó csütörtöki közleménye szerint.

A 43 éves szerző bejelentette: a jogdíjak egy részét a Nelson Mandela Alapítványnak adományozza.

A Nobel-békedíjas Mandela önéletrajzi könyve Long Walk to Freedom címmel jelent meg 1994-ben (magyarul A szabadság útján címmel adták ki 2008-ban). E könyvére épül a tavaly bemutatott, azonos című film, amelyben Idris Elba brit színész alakítja Mandelát.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez