Vegyes bizonyítvány az IMF-től – Marokkónak

Marokkó, Rabat – Dicsérte és bírálta is a marokkói gazdaságot a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF szerint jók és erősek a gazdasági alapok, de a fiatalok munkanélküliségén enyhíteni kellene.

Az IMF friss országjelentése szerint a marokkói gazdaság erős alapokkal rendelkezik és a jól megválasztott gazdaságpolitika stabilan tartható makrogazdasági mutatókat eredményezett. Ezt segítette az 6,2 milliárd dolláros elővigyázatossági hitelkeret is, amely augusztus óta áll az ország rendelkezésre, hogy az esetleges külső sokkhatásokat kivédje.

Az idén az európai válság mellett az olajárak és az élelmiszerárak jelentős növekedése is próba elé állította Marokkót. Ezek hatására visszaesett és csak 3 százalékkal bővült a gazdaság. Külön terhet jelent, hogy a fiatalok között 30 százalékos a munkanélküliség. A Nemzetközi Valutaalap szerint még több embert kell hozzájuttatni az egészségügyi szolgáltatásokhoz és az infrastruktúrához. Javítani kell az oktatáson, különösen az írástudatlanok arányának csökkentésével.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez