Elnöki futballstadion épül Burundiban

Középcsatár a Halleluja FC-ben Burundi elnöke, aki szülőfalujában stadiont épít. A falu egyetlen kövezett utcáját a First Ladyről nevezték el. Gyermeküknek, a 9 éves Jonathan-nak is van már saját focicsapata.

Az elnök papa, a 49 éves Pierre Nkununziza a Chelsea-nek drukkol, fia a Liverpool-nak. Képük, kedvenc csapatuk mezében megtekinthető abban a luxusszállodában, amely a stadion mellett épült. Maga a stadion még nincs kész, de rohamtempóban építik. Fegyveres rendőrök őrzik a Halleluja FC épülő stadionját. Közben pedig a helyi Népstadion az összeomlás szélén áll.
A Halleluja FC különben az öregfiúk csapata, hiszen az elnök a kora miatt már nem szerepelhet az élvonalban. Fia pedig még nincs abban a korban, hogy elkápráztassa a nézőket cseleivel…
Persze az elnöknek van saját első osztályú csapata is, ez pedig a Le Messager/Hírnök/. Ez a név is utal arra, hogy Burundi elnöke anabaptista keresztény. És egyáltalán nem mellesleg hutu. Burundi ugyanis etnikailag éppoly megosztott ország, mint Ruanda ahol épp most emlékeznek meg a népirtás 20 évfordulójáról. 1994-ben 100 nap alatt 800 ezer tutszit öltek meg a hutu milíciák! Burundiban is volt polgárháború, de ilyen népirtás nem történt. De mindenki fél, és ezt használja ki az elnök. Akinek jövőre távoznia kellene, a hatalomból ám erre csekély esély van. Az alkotmány két elnöki periódust engedélyez, és jövőre lejár a második a jelenlegi államfő számára. Ám a 49 éves középcsatár elnök egyáltalán nem akar visszavonulni.
Erre mutat a stadion építése, amely gőzerővel halad. Miközben Burundi lakosságának csak a 2%-a jut hozzá áramhoz vidéken. A koldusszegény országban az elnök stadionjára van pénz. A Le Messager fővárosi stadionja is csillog, villog. De a csapat csak hatodik a ligában! Hogy lehet ez egy olyan országban, ahol minden úgy történik, ahogy a középcsatár elnök akarja? Úgy, hogy a futballbírók még megőrizték a függetlenségüket! Nem fújnak az elnök csapatának akkor sem, ha már minden nemzeti intézmény túlteljesít ezen a téren. Egy bíró Burundiból még a világbajnokságra is kijutott! Mindenki biztosra veszi Burundiban, hogy a középcsatár elnök és kilenc éves fia is ott lesz a világbajnokságon nézőként államköltségen, miközben a falvakban nem tudják nézni a televíziót sem, mert a legtöbb helyen nincs áram Afrika egyik legszegényebb országában, Burundiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez