Jézus: “a feleségem a tanítványom lehet!”

Hiteles az a kopt nyelvű papirusz tekercs, amely azt állítja: Jézus Krisztus nős volt, sőt feleségét a tanítványok közé sorolta! Ezt állapította meg egy amerikai kutató csoport a Harvard egyetemen.

A tudósok alaposan megvizsgálták a papirusz tekercset és a tintát is, mellyel a feljegyzés készült. Szerintük a VI-ik és IX-ik század között írhatták ezeket a szavakat az ókeresztények. Vagyis a feljegyzés hiteles! Az Egyiptomban vagy Szíriában megtalált papirusz tekercs egy magángyűjtő tulajdona. Ő adta oda az amerikai kutatóknak, hogy vizsgálják meg a tekercset. A kopt nyelvű szöveg már korábban ismert volt. A Vatikán nem ismerte el autentikusnak.

Most a Harvard Egyetem teológiai folyóiratában tették közzé a vizsgálat eredményét, amely nem győz meg minden kutatót. Miért nem? Mert állításuk szerint könnyű hamisítani a papiruszt és a tintát is! Azon kívül a kopt nyelvű szöveg durva nyelvtani hibákat tartalmaz! Még egy problematikus pont: a feljegyzés nagyon hasonlít Szent Tamàs evangéliumához, melyet 1945-ben találtak meg, és amelynek autentikus voltában sokan kétkednek.
Mindennek a teológiai vitán túl azért is jelentősége lehet, mert a papi nőtlenség kérdése új megvilágításba kerülhet! Ha ugyanis Jézus Krisztus is nős volt, sőt a feleségét a tanítványok közé sorolta, akkor ez megváltoztathatja a nők szerepének megítélését a keresztény egyházakban…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez