Tutu érsek: nem szavazok az ANC-re!

Mandela harcostársa, aki kitalálta a szivárvány nemzet fogalmát, rossz viszonyban van Jacob Zuma elnökkel, aki az ANC színeiben újra indul. Tutu érseket nem hívták meg arra az ünnepségre, amely a dél-afrikai demokrácia 20-ik évfordulójára emlékezik.

A nyugdíjas Desmond Tutu érseknek, aki Nelson Mandelaval együtt az apartheid ellenes harcot vezette Dél-Afrikában még mindig fáj, hogy nem kapott hivatalos meghívót Mandela temetésére decemberben. Az általános felháborodás hatására az utolsó pillanatban mégis meghívták, de a sértés még ma is fáj.
Tutu érsek Fokvárosban a Szent György katedrálisban emlékezett meg az első szabad választás huszadik évfordulójáról. Elmondta, hogy Dél-Afrika büszke lehet arra, amit húsz év alatt elért, de a szegénységet nem sikerült felszámolni. “Nem lenne szabad olyan híreket olvasni, hogy egy hat éves gyerek belefulladt a latrinába! Sok gyerek nem jut el az iskolába! Más gyerekek pedig a fa alatt tanulnak!”- fakadt ki a 82 esztendős nyugdíjas érsek.
Nyíltan nem bírálta Zuma elnököt, akinek számtalan korrupciós ügye borzolja a közvéleményt Dél-Afrikában. De arra utalt, hogy Mandela formátumú személyiség nem volt az utódok között. Ő nem szavaz az ANC-re, de nem árulta el, hogy kire adja voksát. A titkosszolgálat volt főnöke, aki kiábrándult az ANC-ből, azt javasolta, hogy vagy a kis pártokra adják voksukat, akik elveszítették a bizalmat a húsz éve kormányzó pártban, vagy el se menjenek szavazni! Tutu érsek szerint mindenképp el kell menni szavazni hiszen ekkor, dől el, hogy ki kormányozza Dél-Afrikát a következő öt évben. Dél-Afrika az elmúlt napokban elveszítette első helyét Afrika gazdasági nagyhatalmai között. Ezentúl Nigéria az első- igaz, hogy ott a lakosság jóval nagyobb, mint Dél-Afrikában. A gazdaság növekedésének lassulása azért gond Dél-Afrikában, mert a fekete lakosság 80%-a még mindig szegény a demokrácia 21-ik évében, és senki sem tudja, hogy honnan lesz pénz arra, hogy a szivárvány nemzet gazdag és kiegyensúlyozott állam legyen Dél-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez