Hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási kampány Egyiptomban

Egyiptomban hivatalosan is megkezdődött szombaton az elnökválasztási kampány, amelyben két jelölt, Abdel-Fattáh esz-Szíszi, a hadsereg nemrégiben leköszönt főparancsnoka, valamint Hamdin Szabáhi, a baloldal egyik vezető személyisége harcol a szavazatokért.

A május 26-27-i voksolás egyértelmű esélyesének Szíszit tartják, a legtöbben benne látják a garanciát a biztonságra és a stabilitásra. Szíszi e kettő mellett a reményt hangsúlyozta a kampány első napján.

“Ígérem, hogy keményen fogok dolgozni, és mindenkit arra szólítok, hogy vállalja velem együtt a felelősséget. Közös feladatunk felépíteni ezt az országot” – írta a Twitter közösségi portálon.

Az 59 éves Szabáhi jelszavai ezzel szemben a szabadság és társadalmi igazságosság. Szombaton azt ígérte, hogy véget vet a Mubarak-féle politikának. Úgy vélekedett, Egyiptomban nem változott a politikai gyakorlat, és még mindig olyan, mint a hatalomból 2011-ben elűzött Hoszni Mubarak idején volt. Szabáhi szerint alapvető változásokra van szükség.

Az észak-afrikai országban először tartanak elnökválasztást azóta, hogy 2013 júliusában a katonaság elmozdította hatalmából Mohamed Murszi iszlamista államfőt. Szíszi akkoriban főparancsnoka volt a hadseregnek, amely azóta erőteljesen fellép a Muzulmán Testvériséggel szemben. Az azóta betiltott mozgalomhoz kötődött Murszi is.
Szabáhi másodszor méretteti meg magát elnökválasztáson. A 2012-es voksoláson Murszi és a megbuktatott Hoszni Mubarak volt miniszterelnöke, Ahmed Safik mögött a harmadik helyen végzett, akkor hozzávetőleg ötmillió szavazatot kapott.

A két évvel ezelőtti elnökválasztáson 13 jelölt indult, a részvételi arány 50 százalék körüli volt. Idén 53 millióan járulhatnak az urnákhoz a 86 millió lakost számláló országban.

A kampány május 23-ig tart.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez