Politikai káosz Líbiában

Érvénytelennek nyilvánította Ahmed Majtík üzletember vasárnapi, meglehetősen kaotikus kormányfővé választását Ezzedin al-Avámi, a líbiai parlament első helyettese vasárnap késő este, annak ellenére, hogy az új miniszterelnök már le is tette a hivatali esküt.

Majtíkot egy vitatott parlamenti szavazást követően iktatták be új hivatalába, miután a házelnök egy másik helyettese, Száleh al-Makzún a heves vitáktól kísért és ezért többször is félbeszakított ülést követően bejelentette, hogy ő a megválasztott miniszterelnök, 121 szavazattal. Más képviselők azonnal kétségbe vonták Majtík megválasztását. Szerintük a bejelentést megelőző szavazást már eredménytelennek nyilvánították és az ülést berekesztették, Majtík megválasztása így nem tekinthető hivatalosnak. A jelölt az első bejelentés szerint csak 113 szavazatot gyűjtött össze a minimálisan szükséges 120-ból.

Száleh al-Makzún felkérte a megválasztott kormányfőt, hogy két héten belül alakítsa meg kormányát. Majtík ezt követően a tévékamerák előtt le is tette a hivatali esküt.

A parlamenti elnök első helyettese, Ezzedin al-Avámi azonban ezt követően – a kormány honlapján is közzétett levélben – azt közölte, hogy a választás mégis érvénytelen, mert Majtík nem szerezte meg a szükséges szavazatmennyiséget.

A levél szerint a két hete lemondott ideiglenes miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni marad hivatalban, amíg szabályosan sikerül megválasztani utódját. Más illetékesek egyelőre nem kommentálták a levélben szereplő bejelentést.

A parlament kedd óta próbálja megválasztani Abdalláh asz-Száni utódát. Kedden félbe kellett szakítani a szavazást, miután az egyik, eredménytelenül szereplő jelölt fegyveresei megrohanták a parlamentet és lövöldözni kezdtek az épületben.

Az olajban gazdag észak-afrikai országban politikai káosz uralkodik Moammer Kadhafi elnök hatalmának 2011-es megdöntése óta. A kormány képtelen megfékezni azokat a milíciákat, amelyek 2011-ben segítettek megdönteni Kadhafi elnököt. A fegyveres csoportok azóta nem hajlandóak leszerelni, és egyes régiókat ellenőrzésük alatt tartanak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez