17 éves lány menekülése a Boko Haram fogságából

Saját törzséhez tartozó Boko Haram harcosra bukkant a 17 éves Amina Tsawur, akit több mint 200 társával együtt elrabolt az iszlamista szervezet. A dzsihád harcos futni hagyta a saját törzséhez tartozó lányt, aki a dzsungelen keresztül végül kijutott az országútra, és ott egy motoros feivette és hazavitte Nigéria északi részén.

“Mondd azt, hogy pisilned kell! Aztán, ha engedik, hogy félrehúzódj, akkor fuss, ahogy csak bírsz!”- ezt a tanácsot adta a Boko Haram harcos a saját törzséhez tartozó lánynak, aki az anyanyelvén szólt hozzá. Amina így is tett, de olyan dzsungelen kellett átvágnia, mely hemzsegett a kígyóktól. “Attól féltem, hogy hiába szabadultam meg a Boko Haram fogságából, mert kígyók fognak halálra marni!”- mondta a sikeres menekülés után a 17 éves lány.

Aminat most kihallgatják a terrorelhárítók, mert nagyon sok hasznos információt adhat arról, hogy hol is keressék az iskoláslányokat. Abubakr Shekau, a Boko Haram vezére, azt mondta, hogy a lányokat rabszolgának tekintik, és el akarják adni a piacon. Korábban voltak olyan hírek, hogy Kamerunban és Csádban már árulják is a lányokat 12 dollárért, de ezt később cáfolták.

Goodluck Jonathan nigériai elnök szerint a lányok még mindig Nigériában vannak. Az államfő kezdetben úgy nyilatkozott, hogy a nigériai hadsereg megtalálja és kiszabadítja a lányokat külső segítség nélkül, ám megváltoztatta a véleményét. Így Nigériába érkeztek az amerikai, angol és francia terrorelhárító csapatok, hogy segítsék a lányok kiszabadítását. A nigériai közvélemény egyre kevésbé bízik a saját hadseregében és titkosszolgálatában. A Boko Haram ugyanis feltűnően jólinformált volt az emberrablás ügyében! Egyes szülők és tanárok állítólag tudtak a készülő akcióról, és szépen haza is hívták a saját gyerekeiket! A Boko Haram, amely Borno államban alakult, és amely iszlám államot akar Nigéria egész északi részén, sok szimpatizánsra számíthat ezen a vidéken. Ezért lehet nagy szerepe a külföldi terrorelhárító különítményeknek.
Közben Michelle Obama is felszólította a világ közvéleményét: tegyenek meg mindent a lányok kiszabadítására. Az elrabolt lányok olyanok mintha a saját lányaim lennének!- hangsúlyozta Obama elnök felesége, aki férje, az ENSZ főtitkár, Angelina Jolie és Malala Yousafzai után emelt szót az iskoláslányok kiszabadítása érdekében Nigériában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez