Élve égettek el embereket a lázadók a Közép -afrikai Köztársaságban

Újabb szörnyűségről számoltak be kedden a Közép-afrikai Köztársaság hatóságai: feltehetően a Séléka muszlim lázadószövetség fegyveresei tizenhárom embert erőszakkal egy házba tereltek, majd miután eltorlaszolták a kijáratokat, rájuk gyújtották az épületet.

A bangui rendőrség egyik illetékese elmondta, hogy a Séléka tagjai múlt szombaton a Kaga Bandoro régióban fekvő Dissikou faluban követték el a támadást: üldözőbe vették a település lakóit, akik közül néhányat elfogtak, majd tizenhárom embert élve elégettek. Amikor egyikük megpróbált elmenekülni, lelőtték. A faluból többeknek sikerült megszökniük a muszlim harcosok elől. Ők visszatérve szembesültek a fegyveresek tettével.

A világ egyik legszegényebb országában azután kezdődött a fegyveres konfliktus, hogy tavaly márciusban a muszlim lázadók megdöntötték a keresztény Francois Bozizé elnök hatalmát. Az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet zsarnokoskodó fegyveresei és az ellenük fellázadt keresztények (anti-Balaka) között. A konfliktusban óvatos számítások szerint is több mint kétezren vesztették életüket, és közel 700 ezren hagyták el otthonukat.

Az erőszak megállítására jelenleg az Afrikai Unió (AU) hatezer katonáját és a francia haderő kétezer tagját vezényelték az afrikai országba. Az Európai Unió (EU) átmeneti missziójának keretében mintegy nyolcszáz katonát vetnek be, majd szeptember közepétől az ENSZ 12 ezer kéksisakost küld a Közép-afrikai Köztársaságba.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez